[Spark core] Common issues


#1

Unable to connect to Wifi (blinking green)

  • usually a CC3000 driver issue
  • use particle-cli and run particle flash --usb cc3000 in DFU mode
  • it will blink magenta and eventually revert to yellow
  • next particle flash --usb tinker
  • now setup wifi credentials using particle serial wifi

Very old Spark core and want to update stuff

  • particle flash --factory tinker
  • particle flash --usb cc3000 (will blink magenta and eventually revert to yellow)
  • particle flash --usb tinker
  • next particle flash --usb tinker
  • now setup wifi credentials using particle serial wifi

Photon blinking green
[Old Spark core] Unable to setup device
New Spark Core flashes green with occasional solid cyan and won't connect to WiFi
Can Detect WiFi but Can't Connect to Cloud
Particle Core glowing white – did I brick it?
Continuously flashing green
Spark Core breathing white
Tutorial: Installing DFU-Driver on Windows [24 Feb 2015]
[Old Spark core] Unable to setup device
Particle Core doesn´t connect to my network
[SOLVED] Old Spark Core Connection Issue
[Old Spark core] Unable to setup device
Can't flash working code - Error: Could not compile. Please review your code
Core blinking white and not booting up
Flashing Cyan
Dfu-util can't detect Spark Core on Arch Linux
No cores found!
#3

Hiii
Recently i have got new core!! where i have been trying to connect to wifi by series of methods through mobile,putty,command window but all was futile the core is blinking green and there is no change of color of the core.Can anyone help to resolve the issue? Moreover while adding the cores in the particle build it gave the popup as could’nt claim core As it was brand new one why these problems are arising can anyone help to solve these issues.


#4

Did you do a cc3000 patch?


#5

I didn’t get you!! Am new to this microcontroller!!


#6

It sounds like you did not follow the steps above?


#7

I’m unable to configure to DFU mode as i have tried by pressing mode and rst button and released rst button and waited until it blinks yellow and i have entered the particle flash --usb cc3000 but i have got C:\Users\raviteja>particle flash --usb cc3000
Apparently I didn’t find a DFU device? util sa
Error writing firmware… no dfu device found.
what should i do now!!


#8

Bump, I’m having the same issue with an older Spark Core. I was able to revive another old Spark a different way… but I can’t get it to work this way.


#9

What steps have you taken?


#10

Hello again @kennethlimcp…I successfully installed Node.js (0.12.5), dfu-util (0.8), Zadig (2.1.2), and the libusK (v3.0.7.0) driver. “dfu-util” can’t find the Core; obviously, “particle” can’t either. I get the exact same (identical) error message as @Raviteja.
Steps taken:
1: Install Node.js, then install Particle CLI (painless)
2: Locate, download and unzip dfu-util, add it’s location to the system PATH variable
3: Put the Core in DFU mode (blinking yellow), run Zadig, install the libusK driver (piece of cake)
4: Restart the Core (just in case), back to DFU mode, run a command prompt, run “dfu-util -l”…and it doesn’t list any devices.

BINGO–just before I was another problem, I found the solution. You cannot connect the core to a USB 3.0 controller for dfu-util. My computer conveniently has two USB 3.0 ports on the front, and dfu-util can’t find it there. I plugged it into a port on the back of my computer (alas, the Particle cable is a little too short for me to reach it!), and dfu-util immediately listed two devices. (Also noted on Windows 7 + dfu-util + USB 3)

—EDIT—found another link saying that CLI won’t work on USB 3.0 ports, so cleaned up my post, and added link to the other post.


Spark core has a problem connecting to WIFI
#11

Weird as all Mac OSx ports are USB 3.0 and i never had issues.


#12

It could have to do with how the platform (Windows vs OSx) handles USB ports. (Warning: this is unverified speculation. . .don’t write a book based on this post :grin:) It’s very possible that OSx classes all USB ports under the same class, and Windows uses a different class for USB 3.0 ports. If this is the case, the DFU-util program is probably enumerating the USB ports of a specific class, neatly excluding the USB3.0 ports from the search on Windows. (And of course, it can’t find a device plugged into a USB 3.0 port on Windows.)

For “proof” of the above speculation, I will note that without a driver, the USB 3.0 ports on my computer didn’t work at all. No USB 1.1 compatibility mode–no, nothing, nada, zilch. In addition, USB serial from the Core works perfectly on the USB 3.0 ports on my computer: it’s just DFU-util that doesn’t work.


Can't get from fast green blink to listen mode
#13

Thank you for the article. I’m experiencing connectivity issues and the blinking green. I am able to flash --factory tinker and --usb tinker successfully but when I flash --usb cc3000 I get the following error:

Sara$ particle flash --usb cc3000
Found DFU device 2b04:d006
Error writing firmware...no known App found.

Any idea what I can try next? I got my Internet Button last week, had lots of problems, couldn’t get it working and shelved it for a week. Got it working this morning, played SIMON on it all day, put it away before my husband came home to find me slacking… and now that I have taken it out to show him - it isn’t connecting no matter what I do.

It seems as though cc3000 was not part of the package I downloaded. Ideas anyone?


#14

I’ve verified that I do have the cc3000 update binaries in /usr/local/lib/node_modules/particle-cli/binaries/ as well as a new copy that I have placed in the directory I am working out of… Still no dice.


#15

You have a photon and it is using a BCM43362 Wifi module so cc3000 patch doesn’t apply.

Can you tell me what is wrong with your Photon?


#16

I moved 2 posts to a new topic: Photon blinking green


LinkSprite Camera with TTL Serial
#17

:frowning: I was able to connect the Spark to my wifi access point and claim it only once (and only after I rebooted the AP itself). After that i’ve never been able to go past the green blinking.
I’ve tried to patch the CC3000 but i get the error message

Cannot open DFU device 0a5c:21e2
Error writing firmware…Cannot open DFU device 0a5c:21e2

My device is a Spark and is set in DFU mode connected to a USB 2.0 port. libusK driver installer via Zadig. I’m running Windows 10.
dfu-utl -l shows this

dfu-util 0.8

Copyright 2005-2009 Weston Schmidt, Harald Welte and OpenMoko Inc.
Copyright 2010-2014 Tormod Volden and Stefan Schmidt
This program is Free Software and has ABSOLUTELY NO WARRANTY
Please report bugs to dfu-util@lists.gnumonks.org

Deducing device DFU version from functional descriptor length
Cannot open DFU device 0a5c:21e2
Found DFU: [1d50:607f] ver=0200, devnum=33, cfg=1, intf=0, alt=1, name="@SPI Flash : SST25x/0x00000000/512*04Kg", serial="6D72246C4852"
Found DFU: [1d50:607f] ver=0200, devnum=33, cfg=1, intf=0, alt=0, name="@Internal Flash  /0x08000000/20*001Ka,108*001Kg", serial="6D72246C4852"

Photon stuck flashing Green
#18

hmmm… Can you do the following:


Flash and Network issues with Spark Core (Kickstarter model)
#19

Ok, i’ve tried the steps on another machine (Windows 8.1 and only USB 2.0) and i’ve managed to flash the board.
Now it seems to be connected, hope it will keep working :smile:
Thanks @kennethlimcp for your help.


#20

I’m having the same blinking green problem, after having successfully connected my (original kickstarter) core ONCE. I’m on a Win10 system, and there’s a hint in the last few posts that this may be a problem. I will follow the advice given and see if it helps. One copy-edit point: the recipe for fixing “very old” spark cores has a repeat (lines 3 & 4), which temporarily confused this particular naive user when he tried “next particle --usb tinker” after doing a successful “particle --usb tinker” in the previous step.


#21

The CC3000-patch did not fix my problem (although, unlike the previous poster, I am still running on a Win-10 system, with USB 2.0 ports, I might add). I’ve re-flashed everything I’ve been told about, and reloaded Tinker countless times, but no luck. Interestingly I have a Photon that I bought (along with an Electron, which is soon to arrive), and it works just perfectly. Different radio, different results. Happy to try out any other suggestions!